Taannoin nettiä selatessani vastaan sattui Schematics Heavenin sivu, josta löytyi useiden tunnettujen kitaraefektien kytkentäkaavoja. Kytkentöjä tutkiessa heräsi mielenkiinto toteuttaa jokin pedaaleista ja Ibanezin TS-808 (klooni) vaikutti kiinnostavalta vaihtoehdolta. Youtube tarjosi hyvän lähteen eri efektien kuuntelulle ja kytkentä vaikutti suht helpolle toteuttaa.
Efektipedaali sellaisenaan on melko tylsä pöytäkoriste, joten sille piti etsiä vahvistin, kitara ja vieläpä soittajakin. Rimpautin kitaraa soittelevalle kaverilleni ja kyselin kiinnostusta projektiin ja intoa moiseen kuulosti löytyvän, joten seuraavana piti vain haalia sopivat osat kasaan ja laittaa kolvi tulille. Kaikki projektiin tarvittavat osat löytyivät paikallisesta elektroniikkaliikkeestä ja mm. vastukset löytyivät suoraan omista komponenttivarastoista.
Ulkoapäin efektistä erottuvat potentiometrit “overdrive”, “level” ja “tone”. Kitara kytketään välikaapelilla 6,3mm monojackiin ja vahvistin toiseen samanlaiseen vastakkaiselle puolelle. Kuvasta piilossa on takana oleva DC-jack, mistä efekti saa 9V syöttöjännitteen reguloidulta muuntajalta. Jalkakytkimellä efekti voidaan “ohittaa” niin, että signaali menee sen läpi sellaisenaan.
Sisällä on nippu vastuksia, kondensaattoreita ja muutamia transistoreja, diodeja sekä operaatiovahvistin. Komponentit on juotettu kuparoidulle reikälevylle. Tarkemmin osat selviävät kytkentäkaavasta. Alkuperäisessä kytkennässä on käytetty JRC4558D operaatiovahvistinta, mutta omassani käytin Burr-Brownin OPA2134PA piiriä, koska niitä löytyi jo valmiiksi omista varastoista.
Paremman rf-suojauksen olisi saanut alumiinikoteloa käyttämällä, mutta projektille asetettu hintakatto olisi ylittynyt pahasti (huom. opiskelijan budjetti). Nykyisellä kotelolla häiriöitä ei ole ilmennyt, mutta fyysinen rakenne itsessään on valitettavan lelumainen. Kotelo kestää kyllä jalkakytkimen käyttöä, mutta kansi joustaa mukana ikävästi. Mahdollisessa seuraavassa pedaaliprojektissa alumiinikotelo onkin ainoa vaihtoehto ja oman piirilevyn valmistaminen olisi luotettavampi (ja tyylikkäämpi) ratkaisu kytkentöjen kannalta. Muutoin olen ollut enemmän, kuin tyytyväinen pedaalin onnistumiseen.
Jo aiemmin mainittu kaverini Teemu soitteli pedaalin kautta ja säröjä pääsee kuuntelemaan tästä linkistä. Ensimmäisessä osassa särö ei ole päällä ollenkaan. Seuraavassa overdrive on säädetty tasolle 3 ja tone tasolle 2 ja kolmannessa osassa overdrive on tasolla 4 ja tone 1.
[…] säröpedaalin rakentelusta on jo tovi aikaa, mutta näin jälkeenpäin pientä modailua siihen piti kehitellä. […]